top of page

Mardin De Gezilecek Yerler

mardin şehir merkezi

Mardin Şehir Merkezi

Mardin, Türkiye'nin Güneydoğu Da Bulunan Tarihi şehirdir. Şehirde uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilmiş, koruma altına alınmış tarihi yapılar mevcuttur. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.

kasimiye medresesi

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi, Artuklular döneminde yapımına başlanan medresenin inşası Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış, 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu sultanı Kasım ibn Cihangir döneminde tamamlanmıştır. Artuklu Dönemi’nde başlanmış ve Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde 1457-1502 yıllarında tamamlanmıştır.

zinciriye medresesi

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi veya İsa Bey Medresesi olarak da bilinen Sultan İsa Medresesi veya Sultan İsa Medresesi, Mardin, Türkiye'de tarihi bir dönüm noktası ve eski bir medresedir. Mardin'in sondan bir önceki Artuklu Hükümdarı Sultan İsa tarafından yaptırılmış ve yapımı 1385 yılında tamamlanmıştır.

mardin muzesi

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi idari birimlerin yer aldığı bina ve eserlerin bulunduğu bina olmak üzere iki ayrı yapıda hizmet vermektedir. Günümüzde müze olarak işlevlendirilen yapı, 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından “Süryani Katolik Patrikhanesi” olarak yaptırılmıştır. Kültür Bakanlığınca Süryani Katolik Vakfı’ndan satın alınarak kamulaştırılan bina, Zinciriye Medresesi’ndeki eserlerin taşınmasıyla 2000 yılında “Mardin Müzesi” olarak faaliyete başlamıştır. Müzenin doğu kısmında 1947 yılından beri hizmet veren Meryem Ana Kilisesi yer almaktadır.

mor gabriel manastırı

Mor Gabriel Manastırı Midyat

Mor Gabriel Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırıdır. Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisinde, Süryanilerin anayurdu olarak bilinen Tur Abdin platosunda bulunmaktadır.Mor Gabriel Manastırı, Yunanistan Athos Dağı'nda kurulu herhangi bir manastırdan en az 400 yıl daha eskidir. Filistindeki Mor Saba Manastırı'ndan yaklaşık 80 yıl, Mısır Sinai bölgesindeki Mort Katherina Manastırı'ndan da bir buçuk asır öncedir. 

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrüzzaferân Manastırı Mardin'in 3 km doğusunda, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırı ve Süryanilerin önemli merkezlerinden biridir. Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı manastırın önemli yapılarını oluşturur.MÖ Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılar tarafından kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edildi. Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirdi.

bottom of page